In dit artikel leggen we in hoofdlijnen uit hoe Caren werkt, hoe de verschillende onderdelen zich tot elkaar verhouden en wat je moet instellen.

Begrippenlijst

Om te begrijpen hoe Caren in elkaar steekt, is het nuttig om een aantal begrippen te kennen.

• Zorgpagina: Dit is het totale profiel en verzameling van informatie van de persoon aan wie zorg wordt verleend. De zorgpagina is eigenlijk de verzameling van de gegevens in de agenda, berichten, dossier en notities van de cliënt/patiënt.
    Zie ook: Een zorgpagina aanmaken.

• Zorgnetwerk: Dit zijn alle betrokken personen/instanties die zorg leveren aan de cliënt/patiënt. In het totaal bestaat het zorgnetwerk uit:

• Account: Elke persoon die gebruik maakt van de applicatie Caren heeft een eigen account nodig. Daarmee wordt de toegang beheerd, en kan worden ingesteld wie toegang tot welke gegevens heeft en welke plek deze persoon in het zorgnetwerk inneemt.
    Dit houdt in dat de cliënt/patiënt zelf een eigen Caren-account kán hebben, maar de mantelzorger móét zelf een Caren-account hebben.
    Zie ook: Een nieuw account aanmaken voor Caren.

• Beheerder: Als je een Caren-account hebt, en je bent zelf geen cliënt/patiënt, dan kan je door de cliënt/patiënt wel als beheerder worden gemachtigd. Je kunt dan een aantal opties namens de cliënt/patiënt instellen.
    Zie ook: Beheerders van de zorgpagina en diens rechten instellen.

Caren gebruiken met of zonder koppeling met een zorgorganisatie

Je kunt Caren zowel gebruiken met als zonder koppeling met een zorgorganisatie. In de praktijk zijn er drie zinvolle combinaties mogelijk voor het zorgnetwerk:

• Het zorgnetwerk bestaande uit de cliënt/patiënt en een of meerdere mantelzorger(s).
    In deze samenstelling gebruik je Caren om de zorg over de cliënt/patiënt te organiseren met mantelzorgers. Je kunt alle functionaliteit gebruiken, behalve het dossier. De dossiergegevens komen namelijk vanuit een gekoppelde zorgorganisatie.
  • Het zorgnetwerk bestaande uit de cliënt/patiënt en een of meerdere gekoppelde zorgorganisatie(s).
    In deze samenstelling gebruik je Caren om inzicht te krijgen in gegevens over jezelf als cliënt/patiënt, waarbij je ook inzicht hebt in het dossier (mits dat door de zorgorganisatie is gekoppeld). Je hebt in deze samenstelling geen mantelzorgers die zorg rondom jou kunnen organiseren met behulp van Caren.
  • Het zorgnetwerk bestaande uit de cliënt/patiënt, een of meerdere mantelzorger(s), en een of meerdere gekoppelde zorgorganisatie(s).
    In deze samenstelling gebruik je Caren om zowel de zorg over de cliënt/patiënt te organiseren met mantelzorgers, alsmede voor het hebben van inzicht in de gegevens die vanuit de zorgorganisatie gedeeld worden. De gegevens van de zorgorganisatie zijn in dit geval ook inzichtelijk voor de mantelzorgers.

Je hoeft niet vooraf een keuze te maken hoe je Caren gaat gebruiken; je kunt gaandeweg koppelen en ontkoppelen met mantelzorgers en zorgorganisaties.

Zie ook: Koppeling maken met een of meerdere zorgorganisatie(s)

Navigatiestructuur en responsive design

Je kunt Caren gebruiken in elke moderne webbrowser; een programma om internetpagina's te openen. Dit kan je doen op een computer, laptop, tablet of mobiele telefoon. Omdat de afmetingen van het scherm verschillen, is er niet altijd voldoende plek voor alle informatie en knoppen. Daarom ziet Caren er op verschillende apparaten ook anders uit en zal je merken dat bepaalde knoppen op andere plekken zitten dan op een ander apparaat of dan wat je in de handleiding ziet staan.

Hoofdmenu

Via het hoofdmenu kan je navigeren naar de belangrijkste onderwerpen die gaan over de zorg. Dit zijn bijvoorbeeld de agenda en het dossier. Op een groot scherm is het hoofdmenu linksboven te zien, op een klein scherm onder in beeld:

Het hoofdmenu op een groot scherm.

Het hoofdmenu op een klein scherm.

Extra menu

Andere opties, die niet te maken hebben met de zorg maar meer met de Caren-applicatie, zijn zichtbaar op andere plekken. Op grote schermen gebeurt dit deels in het hoofdmenu maar ook linksonder in beeld. Op kleine schermen is dit menu onder een klein knopje met drie puntjes gezet, dat rechtsboven in beeld zichtbaar is.

Het extra menu op een groot scherm.

Het extra menu op een klein scherm.