Als je ondersteuning nodig hebt bij het gebruik van Caren, dan kan het handig zijn om een schermafbeelding te maken. Deze wordt ook wel screenshot of printscreen genoemd. Je maakt dan een afbeelding van het scherm dat je ziet. Die afbeelding kan je vervolgens doorsturen als je contact hebt met het Caren supportteam.

Schermafbeelding maken op een Windows computer

Stap 1: Bij een Windows computer heb je de knop PrintScreen (PrtScn) van je toetsenbord nodig om een schermafbeelding te maken. Deze knop is meestal een van de bovenste knoppen op het toetsenbord en bevat de tekst Prt Scr. Om een schermafbeelding van je gehele scherm te maken druk je enkel de Print Screen knop van je toetsenbord in.

De schermafbeelding is vervolgens achter de schermen gemaakt, maar nog niet zichtbaar.

Stap 2: Start het programma Paint

Wanneer je Windows gebruikt, is Paint standaard geïnstalleerd en geschikt voor het bewerken en opslaan van screenshots. Om dit programma op te starten doe je het volgende:

• Klik op Start in je Windows taakbalk.
  • Typ bij zoek het woord Paint en klik hierop, vervolgens wordt Paint geopend.

Stap 3: Plakken

Om het screenshot in Paint te plakken, klik je op 'paste' (Engels) of 'plakken' (Nederlands).

Stap 4: Opslaan

Om het bestand op te slaan doe je het volgende:

Ga naar het menu 'File' (Engels) of 'Bestand' (Nederlands) en kies voor de optie 'Save As' (Engels) of 'Opslaan als' (Nederlands). Geef je screenshot een naam en klik op ‘Save’ of 'Opslaan'.

Schermafbeelding maken op een Apple computer (Mac)

Bij een Apple computer moet je gebruik maken van een toetsencombinatie. Hiervoor gebruik je de toetsen 'CMD', 'SHIFT' '3'; deze druk je tegelijkertijd in.

De schermafbeelding wordt vervolgens opgeslagen op je bureaublad.

Schermafbeelding maken op een mobiel apparaat (telefoon of tablet)

De stappen voor het maken van een schermafbeelding op een mobiel apparaat zijn sterk afhankelijk van het exacte merk en model. De uitleg die we geven is daarom ook indicatief. Kom je er niet uit? Vraag dan iemand in de omgeving om hulp, of probeer via Google de juiste stappen te vinden die voor jouw apparaat nodig zijn.

• Iphone: Houd de homeknop ingedrukt en druk tegelijkertijd kort op de sluimerknop bovenop het toestel. Het scherm gaat knipperen wanneer er een schermafbeelding gemaakt worden.
  • Samsung: Druk de home knop en de aan/uit-knop tegelijk in voor ongeveer 3 seconden. Als je het beeld ziet knipperen is er een schermafbeelding gemaakt. Je kunt deze terug vinden bij afbeeldingen.
  • HTC en Google: Druk de onderste volumeknop en aan/uit-knop tegelijkertijd in voor ongeveer 3 seconden.
  • Sony en Motorola: Druk de aan/uit-knop lang in en selecteer screenshot maken in het menu. Bij nieuwe Sony telefoons moet je de aan/uit-knop en de 'volumeknop omlaag' inhouden en wachten totdat het beeld knippert.
  • Huawei: Druk de onderste volumeknop en aan/uit-knop tegelijkertijd in voor ongeveer 3 seconden.
  • LG: Houd de homeknop ingedrukt en druk op de aan/uit-knop. Bij sommige toestellen moet je de aan/uit-knop en de volumeknop omlaag inhouden en wachten totdat het beeld knippert.
  • Tablet:
  1. Je kunt een screenshot maken door het indrukken van de aan/uit-knop gedurende 1 seconde.
  2. Je kunt een screenshot maken door over de tablet te vegen van links naar rechts met uw hand. De tablet maakt dan een screenshot.
  3. Houd de terug-knop en de aan/uit-knop gedurende 2 seconde vast, het screenshot wordt nu gemaakt.